המאבק הציבורי והמשפטי סביב אופן מינוי נציב שירות המדינה הגיע לשיאו השבוע, עם החלטת בג"ץ לבטל את החלטת הממשלה בדבר מינוי שאינו תחרותי. העתירה, שהוגשה על ידי מרכז מנור, מכון ברנדייס ועותרות נוספות, עסקה בתקינותו של מנגנון מינוי אד-הוק, שבמסגרתו ראש הממשלה מציע מועמד יחיד, ללא פנייה לציבור וללא הליך פתוח.
פסק הדין קובע באופן חד וברור: גם כאשר החוק פוטר את הממשלה ממכרז – היא אינה פטורה מכללי המשפט המנהלי. תפקיד כה רגיש, המחייב עצמאות מהותית מהדרג הפוליטי, אינו יכול להיות מאויש בהליך סגור. הנציב נדרש לפעול כאחראי על תקינה, גיוס ומשמעת בשירות הציבורי – תפקידי ליבה המעמידים אותו כשומר סף מוסדי.
בג"ץ קבע כי על הממשלה לקיים הליך תחרותי, לאו דווקא באמצעות ועדת איתור, אך כזה שיהיה פתוח, מקצועי, מתועד ויתבסס על קריטריונים מהותיים. בכך מהווה פסק הדין חיזוק למעמדו של השירות הציבורי כמרחב ממלכתי, מקצועי וא־פוליטי.
הפסיקה מהדהדת את המלצות מרכז מנור בנוגע לנוהל מינוי מוסדר וקבוע, המתבסס על מאפייני התפקיד ולא על שיקולים קואליציוניים. זוהי נקודת ציון חשובה בדרך לעיגון סטנדרטים ברורים של ממשל תקין במינוי בכירים.
מרכז מנור ימשיך לפעול לגיבוש פתרונות מערכתיים לשיפור איכות השירות הציבורי וחיזוק אמון הציבור במוסדות המדינה.